0

16365648.jpg
credits.png

Διαλέξτε ιστορία κάνοντας CLICK στα πρόσωπα κάτω

bluvelosdexia.png

Η οικογένεια Σάμ (Aφγανιστάν)

 Κοιμητήριο Αγίου Παντελεήμονα

(Μυτιλήνη)

Στην παραλία Καγιά

(Μυτιλήνη)

Θεσσαλονίκη-Ειδομένη

 

 

Ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν ο υπεραστικός σταθμός λεοφωρείων της Θεσσαλονίκης γέμιζε ασφυκτικά από πρόσφυγες και μετανάστε με προορισμό τα σύνορα, στην Ειδομένη όπου ένας άτυπος καταυλισμός συγκέντρωσε χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας τα πειρσσότερα θύματα του πολέμου στην Συρία..

Η μαζική ροή συνεχιζόταν καθώς ακόμη τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ήταν σχεδόν ανοικτά και η βαλκανική οδός αποτελούσε την πύλη για άφιξη στις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες. Αργότερα όλα έκλεισαν. Ο Σακραλάχ αφγανός μόλις που πρόλαβε να περάσει

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

Στο έρμαιο των δουλεμπόρων

 

 

 

Η ιστορία της οικογένειας Σαμ ξεκίνησε στην Καμπούλ με την εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων

 στο Αφγανιστάν. Στην αρχή επιχείρησαν να μείνουν στην Τεχεράνη αλλά ο εκεί ρατσισμός των ντόπιων -παραδοσιακά στο Ιραν υπάρχει αρνητικό κλίμα κατά των Αφγανών- τους ανάγκασε να αναζητήσουν την τύχη στην άγνωστη Ευρώπη . Και εκεί ξεκινά η περιπέτεια αφού η ζωή τους εξαρτάται πλέον από τους δουλεμπόρους.

 

Τεχεράνη, Κωνσταντινούπολη, Μυτιλήνη, Αθήνα, Σπερχειάδα οι σταθμοί τους. Και μετά την άρνηση ασύλου και πάλι μέσω δουλεμπορικών έφυγαν σε ευρωπαϊκή χώρα.

 

Παρακολουθείστε το οδοιπορικό της οικογένειας Σαμ. Για πλήρη οθόνη πατήστε το βελάκι.

 

 

 

 

velos_katw7.png
velos_katw6.png
velos_katw5.png
velos_katw4.png
velos_katw3.png
velos_katw2.png
velos_katw1.png
velos_katw8.png
velos_katw9.png
velos_katw10.png
cameraman2 (2).png

Μνήμες της Ειδομένης

 

 

Για πολλύς μήνες η Ειδομένη έγινε γνωστή ως η κόλαση αναμονής χιλιάδων προσφύγων να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ τα οποία έκλεισαν ξαφνικά. Μέσα σε λάσπες γυναικόπαιδα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έζησαν συγκρούσεις δακρυγόνα κα ένιωσαν τον βαρύ χειμώνα τις λάσπες και τα χιόνια.

 

Εκεινές τις στιγμές καταγράψαμε πριν από την οριστική εκκένωση

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

sam.jpg
Copy of kitrinovelos.png

Σακραλάχ

(Ειδομένη)

10 ώρες σε βραχονησίδα

(Λέσβος)

Παλεύοντας με τα κύματα

(Λαμπεντούζα)

Άγνωστοι Τάφοι

 

 

Στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμοντα στην Μυτιλήνη φαίνεται ανάγλυφα ολόκληρο το δράμα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

 

Τάφοι χωρίς το όνομα του νεκρού αλλλά με ανορθόγραφες επιγραφές και δίπλα μια ημερομηνία και μια εθνικότητα. Ούτε καν η ηλικία.δεν αναγράφεται. 

 

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που θάβεται ένας νεκρός από πνιγμό με νεκρώσιμες ακολουθίες.

 

Σε αυτό τον τάφο μια Παρασκευή θα ταφεί μια μητέρα με το ανήλικο παιδί της....

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη τοπυ video

 

 

 

 

Στην παραλία της Κάγια

 

 

Περισσότεροι από 80 πρόσφυγες έφτασαν  στην παραλία και η κυρία Έλπα τους βοήθησε να βγουν, κυρίως τις μάνες με τα μικρά παιδιά, ενώ παράλληλα μέσα από τον φωτογραφικό της φακό αποτύπωσε εικόνες που πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα στα νησιά μας.“Είχα την τύχη σήμερα να ζήσω μοναδική εμπειρία, εκεί στην Κάγια της Σκάλας Σκαμνιάς,. Μόνη εγώ κι ένας καμεραμάν ξένου καναλιού παραπέρα, α κι ένα “κοράκι” μην το ξεχάσω αυτό (εννοώντας τους επιτήδειους που παίρνουν τις μηχανές των φουσκωτών), είδαμε να καταφτάνουν δύο φουσκωτά με καμιά 80αρια ανθρώπους, μαζί και μωρά” έγραψε η κυρία Έλπα

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

Παγιδευμένοι σε βραχονησίδα

 

 

Ήταν πρωί όταν το πλοίο της FRONTEX έλαβε εντολή ότι περισσότερα από 80 άτομα μεταξύ τους γυναικόπαιδα είναι εγκλωβισμένα σε μια μικρή βραχονησίδα βορειο0ανατολικά της Λέσβου. Τους παράτησε ένας δουλέμπορας με τους ανέμους να ξεπερνούν τα 8 μποφώρ.Αμέσως η κινητοποίηση ήταν άμεση. Παρακολουθείστε την προσπάθεια των λιμενικών να τους διασώσουν.

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

Ο Ομερ απ το Πακιστάν

 

 

Πακιστανός πρόσφυγας ο Ομερ διηγείται από το hotspot στην Σάμο όπου έμεινε μήνες , τις δύσκολες συνθήκες που ζουν όσοι περνάνε τα σύνορα μεταξύ Ιραν και Τουρκίας. Μια ομάδα τούρκων στρατιωτών κάνει "καψόνια" στις Ομάδες προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων. Παράλληλα διηγείται τις δύσκολες συνθήκες για να αποκτήσουν νόμιμα έγγραφα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα της Βόρειας Ευρώπης.

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

velos_dexia1.png
velos_dexia2.png
velos_dexia3.png
velos_dexia4.png
velos_dexia5.png
velos_dexia6.png
velos_dexia7.png
velos_dexia8png
velos_dexia9png
velos_dexia10png

Η ιστορία του Omer

(Σάμος)

Ο Ταρσίς από Μπραζανβίλ

(Αθήνα)

Η μάχη του φράχτη

(Ειδομένη)

Ο Ταρσίς από το Μπραζαβίλ

 

 

Διωγμένος από τη χώρα του το γαλλικό Κονγκό εξαιτίας μιας έκρηξης όπου μαζί με άλλους φοιτητές θεωρήθηκε υπεύθυνος ο Ταρσίς πήρε το δρόμο της προσφυγιάς για την Ευρώπη. Μάρτυρας ρατσιστικών επιθέσεων στην Αθήνα επιβίωσε ψάχνοντας στα σκουπίδια για χαρτόνια και σίδηρα. Κατάφερε  να φύγει για τη Γερμανία όπου ζει πλέον το όνειρο του να ολοκληρώσει τις σπουδές του στις επικοινωνίες. Στην Ελλάδα ήρθε από τη γνωστή θαλάσσια οδό μέσω Τουρκίας.

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

Από το Ιράν στην Μ.Βρεταννία

 

 

Η ιστορία του Μπόσεν ξεκίνησε όταν εκδιώχθηκε από το Ιράν εξαιτίας των απόψεων του και της δράσης του υπερ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρασε από την Τουρκία στην Ελλάδα και εγκλωβίσθηκε στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Καταφέρνει να περάσει και να φτάσει στη Γαλλία όπου έμεινε σε έναν καταυλισμό με δδύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Τελικά κατάφερε να πάει στην Μεγάλη Βραταννία στο θείο του. Ζει στο Λονδίνο συνεχίζει να παλαεύει για τα ανθρώπινα δθικαιώματα και ονειρεύεται πλέον (αν εγκριθεί το αίτημα ασύλου) να σπουδάσει

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

Διάσωση στην Λαμπεντούζα

 

 

Το 15 μέτρων ξύλινο σκάφος που εντοπίστηκε από εναέρια περιπολία ήταν σε κακή κατάσταση όταν έφτασαν στο σημείο μονάδες διασωστών. Πλοίο που προσέγγισε το σκάφος των μεταναστών, παρέλαβε τους πρώτους 231 ανθρώπους και τους οδήγησε με ασφάλεια στην ξηρά.

 

Λίγο αργότερα, άλλοι 126 παρελήφθησαν από μικρότερο σκάφος.Μεταξύ των μεταναστών, που οι περισσότεροι είναι Αφρικανοί, υπήρχαν πολλά παιδιά, ενώ όλοι μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις υποδοχής στη Λαμεντούζα.

 

Πατήστε το βελάκι για πλήρη οθόνη του video

 

 

 

 

Η ιστορία του Bosem

(Μ.Βρεταννία)

Full_Screen-512 (1).png

Στο παρασκήνιο της προσφυγικής κρίσης

(Βρυξέλλες-Στρασβούργο)

Close.png
22.jpg
33.jpg
sakralar.jpg
vraxonhsida.jpg
lambedusa.jpg
tarsis.jpg
idomeni.jpg
bosem.jpg
57524-film-production-crew-members.jpg
Untitled Sequence.01.jpg

HOTSPOTS-ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ